OSMANLI DÖNEMİ HİCAZ’DA YAPILAN DENİZ SUYU ARITMA TESİSİ
Hicaz’ın bilhassa hac mevsiminde su ihtiyacını karşılamak için bir taraftan Ayn-ı Zübeyde suyunun boruları daha genişleriyle değiştirilmiş, diğer taraftan da yeni menba sularının şehirlere getirilmesi sağlanmıştı. Ayn-ı Hanîn ve Ayn-ı Za’ferân suları da şehirlere sevk ediliyordu.
Sultan Abdülhamid zamanında, Cidde ve Mekke’ye kadar götürülen Ayn-ı Hamîdî suyu da bu ihtiyacı büyük ölçüde karşılamıştı. Fakat zamanla sayıları artan hacıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere deniz suyundan faydalanmak ve bunun için de deniz suyu arıtma istasyonları kurulmasına karar verildi. Deniz suyunu arıtmak için kurulan ilk istasyon 2 Şubat 1894’de Cidde’de hizmete girdi. Artarak devam eden su ihtiyacı için yeni tesisler hizmete açmak üzere de birçok çalışma yapıldı.
Osmanlı Devleti Hicaz Sıhhiye İdaresi tarafından yeniden getirtilen ve Cidde ve Yenbu’da kurulan su arıtma cihazlarının o zamanki kapasiteleri günlük 100 ilâ 150 ton arasında idi. Bu istasyonlarda “tatlı su” deniz suyunun içinden elektrik akımı geçirilerek suyun damıtılması suretiyle elde ediliyordu.
Konu
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi