Bilgisayarınızı Susturun
Başlangıç olarak, belki size garip gelebilir ama, işe bilgisayarımızı dinleyerek başlayacağız. Bunu yapmamızdaki amaç hangi parçanın daha çok ses çıkardığını anlayabilmek. Gürültüye sebep olan sabit diskin vınlamaları mı, fanlardan geçen havanın sesi mi, eski ve dengesiz fanların çıkardığı sesler mi yoksa başka bir şey mi? Bunu anlayabilmek için önce bilgisayarınızın kasasını açın ve çalıştırın, sonra teker teker bütün fanların ve sabit disklerin bağlantılarını kesin, böylece hangi parçanın daha çok gürültüye sebep olduğunu anlayabilirsiniz. [/left][/left]
Bilgisayarlarda gürültüye neden olan parçalar kasa fanı, işlemci fanı, ekran kartı fanı, sabit sürücüler ve optik okuyuculardır. Şimdi bu parçaları daha sessiz hale nasıl getirebiliriz bunu göreceğiz:
Kasa fanı:
Fanlar genelde bilgisayarlardaki gürültünün başlıca sebebidir. Ancak fanlardan vazgeçebilmemiz mümkün değil çünkü fanı olmayan bir bilgisayar kısa bir sürede yanıp küle dönebilir. O kadar para saydığımız makinemizin küçük bir fan yüzünden yanmasını istemezsiniz herhalde.
Ancak gürültüye de katlanmak zorunda değiliz, bir iki ufak değişiklikle sesi azaltabilmemiz mümkün. İlk önce biraz temel bilgiden başlayalım: Fanlar kasanın içindeki sıcak havayı atarak kasayı soğuturlar, bunu yaparken iki farklı ses çıkar. Kasa içerisindeki hava akımının sesi ve de fanın dönerken çıkardığı kendi sesi. Bu iki sesi de fanın dönüş hızını düşürerek azaltabilmek mümkün. Ancak burada dikkat edilmesi gereken fanın hızının düşmesine bağlı olarak kasanın iç sıcaklığının artması. Bu yüzden hızı düşürürken bir gözünüzde sürekli sıcaklık göstergesinde olmalı. Fanların hızını düşürmek için fan bağlantısını tekrar bağlayarak 12 volt yerine 7 voltda çalıştırmalısınız. Böyle yaparak fanın hızı yarı yarıya düşer, ancak daha önce de dediğimiz gibi bunu yaparken sıcaklık seviyesine çok dikkat etmeniz gerekli. Bunun dışında her zaman yeni ve daha sessiz bir fan alma seçeneğiniz de mevcut. Burada aklınızdan çıkarmamanız gereken şey büyük fanların daha az ses çıkarttığıdır. Küçük fanlar aynı işlemi yapmak için daha çok dönüp daha çok ses çıkarırlar. Bu yüzden size 120mmlik fanları öneriyoruz. Ayrıca fanların genişliğine de dikkat etmeniz gerekli 32 veya 38mm genişliğindeki fanlar size daha sessiz bir ortam sunarlar.
İşlemci fanı:
İşlemci fanları bilgisayarınızın en önemli parçalarından biridir. İşlemcilerin bilgisayarların en önemli ve pahalı parçası olduğunu düşünürsek onu koruyan parçanın ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz.Bu yüzden burada fanın hızını düşürmek gibi bir seçeneği göz ardı etmeliyiz. Bilgisayarlarda belki de en çok sesi çıkaran parça işlemci fanıdır. Bu durum fan üreticilerinin sessizlikten çok performansa önem vermelerinden kaynaklanıyor. İşlemci fanından kaynaklanan gürültü sorununa belki de en kesin çözüm fansız bir soğutucu almak. Özellikle yeni su soğutmalı cihazlar hem performans hem sessizlik açısından kullanıcıların beğenisini kazanıyor.
Ekran kartı fanı:
Teknoloji geliştikçe, yonga setleri giderek güçlendikçe ürettikleri ısı da giderek artıyor. Bu nedenle artık ekran kartlarının da kendilerine ait fanları bulunmakta ve ne yazık ki daha fazla sayıda fan daha çok gürültü anlamına geliyor. Bu sorun için üç farklı çözüm sunabiliriz. En basit çözüm yeni ve daha sessiz bir fan satın almak. İkinci çözüm ise ısı alıcı**heatsink) ve fan kombinasyonunu sadece büyük bir ısı alıcı ile değiştirmek. Burada yine oluşabilecek sıcaklık artışına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Son çözüm olarak da su soğutmalı cihazları kullanabilirsiniz ancak ekran kartınıza uyumlu bir ürünü kullanmak zorundasınız.
Sabit sürücü:
Sabit sürücüler iki türlü ses çıkarırlar. Disk tablalarının dönüşünden çıkan ses ve kafanın hareketi sonucunda çıkan tıkırdama sesi. Fanlardan çıkan sesle karşılaştırıldığında çok fazla bir gürültüye sebep olmasa da daha önce dediklerimizi yapıp fanlarınızı sessizleştirdiyseniz sabit sürücülerinizin sesi sizi rahatsız edebilir. Ancak sabit sürücüleri daha sessiz hale getirmek için çok fazla yöntem mevcut değil. Bir seçenek her zamanki gibi yeni ve daha sessiz bir sabit sürücü almak, ancak bunlar piyasada çok da kolay bulunabilen ürünler değil. Bunun dışında sesi izole etmek için sabit sürücülerinizi sarabileceğiniz köpükten veya plastikten bazı ürünler mevcut. Bu ürünler sesi oldukça azaltsa da bazı sabit sürücülerde ısınma problemi çıkarabiliyorlar. Bu yüzden böyle bir kaplama ile sesi azaltma yoluna gidecekseniz sıcaklığa çok dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca sabit sürücüler için titreşim emici kızaklarda piyasada bulunuyor, bu ürünler gerçekten iyi sonuçlar veriyor. Bütün bunlar dışında Windows üzerinden bazı küçük ayarlamalar yaparak sabit sürücülerden gelen sesi azaltabilirsiniz. Denetim Masası / Güç Seçenekleri bölümünden sabit sürücünüzün kapanma süresini 10 dakika ile 1 saat arasında bir değere getirebilirsiniz. Kullanmadığınız programları kapatın. Bu işlemlerle sabit sürücünüzden gelen sesi biraz da olsa azaltabilirsiniz.
Optik okuyucular:
CD ve DVD ROM’lar gürültü yapan diğer cihazlarımız. Ancak şükürler olsun ki bu cihazlar daha önce anlattıklarımız gibi sürekli ses çıkarmıyorlar. Hızlı CD ve DVD sürücüleri çalışırken çok yüksek sesler çıkarabiliyorlar. Bu sesler için tam olarak bir çözüm yöntemi bulunmasa da CD bremse gibi programlar sayesinde biraz olsun sesi azaltmak mümkün. Son zamanlarda Samsung daha sessiz sürücüler için bazı teknolojiler geliştirdi. Disk sürücülerine susturucu benzeri bir eklenti yapan Samsung aynı zamanda tam dengelenmemiş disklerin yarattığı titreşimi önleyen ve yüksek hızda çıkan sesleri azaltan teknolojiler de geliştirdi. Sonuç olarak CD veya DVD sürücünüzün çıkardığı sesten memnun değilseniz size Samsung’u önerebiliriz.
Diğer yöntemler:
Bütün bu anlattıklarımızı yaptıysanız zaten şu anda gayet sessiz bir bilgisayara sahipsiniz denektir. Ancak bu bana yetmez diyorsanız bazı alternatif çözümler de bulunmakta.
- Ses emici maddeler:
Bu biraz da bilgisayarınızın sesini azaltmak için kaba kuvvet uygulamaya benziyor. Bağıran birinin ağzını kapatmak gibi. Bu maddeler ile kasanızın iç yüzeyini ya da dışını kaplayabilirsiniz böylece dışarıya çıkan ses miktarı azalacaktır. Piyasada bu maddelerden bir çok çeşit bulabilirisiniz. Ayrıca sizde bilgisayarınızı bir şeyle sararak sesini azaltabilirsiniz. Bu maddeleri kullanırken dikkat edilecek şey yine her zaman olduğu gibi sıcaklık artışlarına dikkat etmek olacak.
-Ses emici kasalar:
Eğer kasanızı bir şeyle kaplamak fikri hoşunuza gitmediyse, sessizlik için özel üretilmiş çeşitli kasalar piyasada mevcut.
Bütün bu yöntemleri uyguladıktan sonra bile hala bilgisayarınızdan gelen seslerden rahatsız oluyorsanız size tek tavsiyemiz yepyeni sessiz bir bilgisayar almanız olacak. Ancak bu yöntemlerin sizi memnun edecek sonuçlar vereceğine eminiz.
Son Düzenleme: 08-13-2012, Saat:01:59 AM, Düzenleyen: mevthawk.