Skip to main content

Siber Bilgi M.

Teknoloji çocuk oyuncağı oldu (birde zararlarına bak)

Konu

#1
Teknoloji çocuk oyuncağı oldu (birde zararlarına bak)

Altı yaşındaki çocuğun odasında televizyon, elinde akıllı telefon var.

[Resim: olduv.jpg]
Televizyon ve oyun konsollarıyla meşgul olmasını sağlamak, yerinde durmayan bir çocuğu sakinleştirmenin en etkili yolları arasında. Ancak son yıllarda bunlara akıllı telefonlar ve tabletler de ekleniyor.

Common Sense Media adlı bir kurum, ABD’de 0-8 yaş arasında çocuğu olan ebeveynler arasında bir araştırma yaptı. Çalışmaya katılan 1384 ebeveynin, çocuklarının hangi teknolojik cihazları kullandıkları araştırıldı. Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar bir hayli ilginç.

Araştırmada ele alınan ilk araç televizyon oldu. Sonuçlara göre 0-9 ay arasındaki bebeklerin her gün ortalama 1 saati televizyon karşısında geçiriyor. 2 yaşın altındaki çocukların tamamında bu süre günde ortalama 53 dakika. 0-1 yaş arasındaki çocukların yüzde 30’unun, 2-4 yaş arasındakilerin yüzde 44’ünün, 5-8 yaşlarındakinin ise yüzde 47’sinin odasında televizyon olması da elde edilen sonuçlar arasında bulunuyor.


BİLGİSAYAR VE TELEFON
Techno-labs'in aktardığı araştırmaya göre, bilgisayar konusunda durum ailelerin gelir düzeyine göre değişiyor. Toplamda, araştırmaya katılan tüm ailelerin yüzde 72’sinde bilgisayar bulunuyor. Düşük gelir seviyesindeki ailelerde bu oran %48’ken, yüksek gelir düzeyinde yüzde 91’e ulaşıyor.

Akıllı telefonlar ve tabletlere olan ilginin ne kadar arttığı araştırmanın sonuçlarından anlaşılabiliyor. 5-8 yaş arasındaki çocukların %52’sinin bu cihazlara erişimi varken, 2-4 yaşlardakilerin yüzde 39’u, 0-1 yaşlarındakilerin ise yüzde 10’u tablet ve akıllı telefonlara ulaşabiliyor.

siberbilgi.net olarak bizde şunu eklemeden geçemeyeceğiz bu yaştaki çocuklara bu kadar teknolojinin ürünlerinin verilmesi ne kadar soruna sebep açabileceğini düşündünüz mü hiç o çocukların asosyalleşmeleri, toplum yapısından uzaklaşmaları dışarıda hiç oynayıp zıplamadan bunların başında vakit geçirerek vücut sağlığınıa ve vücut gelişimine ne kadar zararlı olabileceğini düşündünüz mü hepimizin işine geliyor çocuğu; pc, telefon, xbox ... gibi araçların önüne bırakıp sessiz durmalarını sağlamak ama bunun çocuğun psikolojisi ve kişilik gelişimine zararlarıda büyük o çocuk insan içine çıktığında hayatında gerçek anlamda yaşamadığı arkadaşlığı, dostuluğu ve insanların yapısı hakkında bilgisi olmadan bunların hem kendilerine hemde topluma faydalı bireyler olmasını bekleyemeyiz işi birde bu açıdan düşünmek ve tedbir almak gerektiğini düşünüyorum.
ayrıca şuda yanlış anlaşılmasın ben bunların tamamen kaldırılıp engellenmesini savunmuyorum ama her şeyin fazlası zarar derler ya aynen bu görüşe göre düşünülüp çocuklarımıza belkide bunları kullanma vakitlerini onları ödüllendirdiğimiz bazı zamanlar olması daha uygun olabilir.

saygılarımızla
Son Düzenleme: 12-11-2012, Saat:12:38 AM, Düzenleyen: ahmetsahin.
Cevapla
Task