Gaziantep Şahinbey Savaş Müzesi'nde Gaziantep halkının Fransız işgali sırasında düşmana karşı verdiği mücadelede kullandığı, çoğu kendi tasarımı savunma araçları ziyaretçileri şaşırtıyor
GAZİANTEP - 6 bin 317 kişinin şehit düştüğü Antep savunmasının, panolarla ve o dönem kullanılan malzemelerle anlatıldığı müzede en çok ilgiyi Fransız askerlerini korkutmak amacıyla tahtadan yapılan ve makineli tüfek sesi çıkaran ’Tak-Tak’ ile yokluklar sonucu halkın bakır yemek kaplarıyla yaptığı ve düşman siperlerine atılan ’sahan bombası’ çekiyor.
Şu Çılgın Türkler romanının Yazarı Turgut Özakman’ın da ziyaret edip övgüyle bahsettiği Şehitler Caddesi’ndeki Savaş Müzesi’nde, Fransız askerlerine göz dağı verildiği 30 Aralık 1919’daki Büyük Miting, 14 yaşındaki Şehit Kamil’in annesinin peçesinin açılmak istenmesi üzerine 3 Fransız askerine karşı koyması ve süngülenişi, Şahin Bey’in 400 nakliye arabalı modern silahlı Fransız alayını 3 gün boyunca oyalaması ve sonrasında şehit düşmesi, Dokurcum Değirmeni’nde şehit edilen 14 çocuğun hikayesi, Mağarabaşı, Karatarla ve Sarımsak Tepe taarruzları ile kentte yaşanan büyük açlık ve şehrin kurtuluşu fotoğraflarıyla anlatılıyor. Binanın girişindeki, "Antep’i kurtaranların tek isteği vardı. Binbir yokluk içinde, ilkel aletlerle yaptığımız barutu, topu, sahan bombasını, çekirdek ekmeğini unutmayın ki gelecek kuşaklar vatan için neler yapılabilirmiş, nasıl ölünürmüş öğrensinler" yazısıyla vatanın önemine dikkat çekiliyor.
FRANSIZ ASKERLERİNE GÖZDAĞI VERİLMİŞ
Teşhir edilen araç gereçlerden ’sahan bombası’ ve ’tak-tak’, savaşın yokluklara rağmen nasıl kazanıldığını gözler önüne seriyor. Bakırdan yapılan ve sahan adı verilen yemek kapları, içine kara barut ve demir parçaları doldurularak bombaya dönüştürülmüş. Sahan bombaları, fitili ateşlenerek Ermeni siperlerine atılmış. Düşmanın 300 makineli tüfeğine karşı geliştirilen ve tahtadan yapılan ’Tak-tak’ ile makineli tüfek sesi çıkararak Fransız ordusuna gözdağı verilerek düşmanın moralleri bozulmaya çalışılmış. Mücadele için nasıl cephane üretildiğinin ayrıntılarıyla anlatıldığı ’Bizim Fabrika’ isimli panoda, demirci ustası, kuyumcu ve dökümcülerin kendi imkanlarıyla hazırladığı fişek, makineli tüfek ve kara barutun yapımına dair bilgiler veriliyor. Yaşları 10-12 arasında değişen çocukların düşman siperlerinden toplayıp getirdiği kovanların doldurularak yeniden Fransız ve Ermenilere karşı nasıl kullanıldığı aktarılıyor.
PARİS’TE SERGİLENİYOR
Sabuncu Hanı’nda Yusuf Usta, Teğmen Mustafa Lohanlı, Tevfik Usta, Kuyumcu Sait, Mısırlı Mahmut, Müzik Öğretmeni Hilmi ile kadın ve çocukların gayretleriyle harbin en çetin günlerinde 200 kilogram barut, 6 bin fişek, 150 bomba ve 20 bin mavzer fişeği yapılmış. Anteplilerin kaleden indirip kullandıkları ve şu an Paris’teki askeri müzede sergilenen Ramazan topunun bir kopyası da müzenin bahçesinde yer alıyor. Antep Savunması’nın A’dan Z’ye yeni kuşaklara aktarıldığı müzede, Gazianteplilerden savaşa katılan dedelerinden kalma eserlerini müzeye bağışlamaları isteniyor.
Konu
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi