Sözlük karşılığı “isteklendirme, güdüleme” olan motivasyon sözcüğü; kişisel gelişim kitapları ve yaşam koçu gibi mesleklerin ayyuka çıkmasıyla eskisinden çok daha sık kullanılır hale geldi. Motivasyon basitçe, insanın yaptığı işten günlük ilişkilerine kadar her şeye dört elle sarılmasını sağlayan, yaşam enerjisi ve kararlılık veren bir güç. Üstelik ödül, zam, prim gibi dışsal bir etken olmaksızın bulabildiğimiz, son derece etkili bir güç.
Motivasyonla ilgili söyleyecek yeni bir şey ararken karşıma Coca-Cola çıktı. Coca-Cola, piyasaya çıktığı ilk yıl kaç şişe satmış dersiniz? 25! Sadece 25 şişe içecek satan bu şirketin geldiği nokta, asla vazgeçmemeye güzel bir örnek olduğu için siz Uplifers okurlarıyla paylaşmak istedim.
Her ne kadar motivasyon kişiden kişiye ya da ortaya konan hedefe göre değişiklik gösteren öznel bir olgu olsa da, motivasyonu korumak için önerilen 20 yolu aklımızın bir köşesine not etmekte fayda var:
1. Önemsiz şeyleri özenle görmezden gelin: “Multitasking”in verim düşürücü etkisi, aynı zamanda motivasyona da benzer bir etki yapıyor. Odaklanmak için kendimizi zorladığımız pek çok şeyin o kadar da önemli olmadığını kabul edip devam edersek, daha üretken ve daha motive kalabiliriz.
2. Can sıkıntısına geçit vermeyin: Can sıkıntısından kurtulmak zor; fakat sıkıntının kaynağını bulup ortadan kaldırmayı başarabildiğimiz oranda yılgınlığımız azalıp motivasyonumuz artıyor. Buna enerji emen, kibirli ya da aşırı kötümser insanlardan uzak durmak da dahil.
3. Daha çok gülün: Batman serisinin ünlü karakteri Joker’den alıntı yapmak gerekirse,“Why so serious?” (Neden bu kadar ciddi?) Motivasyon stresten olabildiğince arınmaya, stresten arınmak ise daha çok gülümsemeye ve gülmeye dayanıyor.
4. Başarılarınızın çetelesini tutun: Kulağa komik gibi gelebilir ama bizi daha çok başarıya götürecek önemli bir itici güç, daha önce elde ettiklerimizi ve bunlar karşısında nasıl hissettiğimizi hatırlamaktır. Kağıda dökmekten çekinmeyin.
5. Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin: Bu aralar üretkenlikten bahsederken, aktif olmayı da aynı cümle içinde kullanır olduk. İster tenis, yüzme olsun, ister yürüyüş ya da koşu, spor yapmak endorfin salgılayarak daha mutlu, daha enerjik hissetmeye yardımcı olur. Hem belki düşüncelerimizi toplamak için de fırsat yaratmış oluruz, kim bilir?
6. Bulunduğunuz ortamı kişiselleştirin: İster ofis olsun ister yatak odası, zaman geçirdiğimiz ya da çalıştığımız yerleri, içinde olmaktan keyif aldığımız yerlere çevirmek şart. Ufak tefek değişikliklerle bile kendi zevkimizi yansıtacak ve içinde sıkılmayacağımız yerler yaratabiliriz.
7. Başarı öyküleri okuyun: Özellikle biyografi okumayı sevenler için, başarılı insanların örnek olacak öykülerini okumak bize “Neden ben yapmayayım?” dedirtmesi açısından önemlidir.
8. Görev değişimi yapın: Mümkün olabildiğince, işi değiştirmeye ya da çeşitlendirmeye çalışmak faydalıdır. Uzun süre aynı işi aynı şekilde yapmak can sıkar, can sıkıntısı da yukarıda bahsettiğimiz gibi motivasyonu düşürür.
9. Gelişiminizi takip edin: Soyut hedeflerde başarı kıstasını belirlemek her zaman kolay olmayabilir; ancak bunu yapabildiğimiz takdirde kaç arpa boyu yol gittiğimizi görmek ilerisi için teşvik edici olacaktır.
10. İnsanlara projelerinizden bahsedin: Kilo vermek istediğimizde bunu kendinize saklamazsak; iyi arkadaşlar irademizin zayıfladığını gördüklerinde “Yeme!” uyarısı yapacaklardır. Hedeflerimizi insanlara anlatmak, hem onların bize manevi destek sağlamaları hem de başkalarına anlattığımız için kendimizi daha da sorumlu hissetme açısından motivasyon sağlar.
11. Ödül sistemini yerleştirin: İlle de kendimizi alışverişle ödüllendirmek gerekmiyor; bir hedefe ulaştığımızda, örneğin o haftaki işleri zamanında bitirdiğimizde kendimizi ödüllendirecek bir şey yaparsak, beynin ödül mekanizması tekrar ve tekrar bizi ödüle doğru yönlendirmeye devam edecektir.
12. Başarısızlığı kabullenin: Her seferinde başarılı olmak ütopik bir hedef. Böyle hedeflerin motivasyonumuzu düşürmesine izin vermeden, kaybetmekten korkmamalı ve tekrar denemekten çekinmemeliyiz. Tıpkı kötü satışları yüzünden piyasadan çekilmeyen Coca-Cola örneği gibi.
13. Oyunlar oynayın: Kendi kendinize dahi olsa oyun oynamak eğlencelidir ve eğlence, motivasyonu en sık artırıcı unsurlardan biridir. Örneğin bayi toplantıları, bölüm yemekleri gibi yarı-iş aktiviteleri de bu prensiple düzenlenir; çünkü beraber zaman geçirerek eğlenmesi zaman zaman aldıkları ufak bir zamdan daha büyük bir motivasyon kaynağı olur.
14. Olumlu insanlara hayatınızda yer açın: “Tüm kötümserleri atın çöpe!” demiyoruz elbette ama kendimizi depresyondan uzak tutmanın bir yolu da depresif ve melankolik insanlardan uzak durabilmekten geçiyor.
15. Baskı altında çalışmaya kendinizi alıştırın: Zevk aldığınız bir şeyi yaparken baskı altında olmak çok da zor gelmez; hatta eğlenceli olduğu bile söylenebilir. Fakat durum ne kadar zorlu olursa, ödülün de o denli büyük ve değerli olacağı kesin.
16. Küçük kişisel hedefler oluşturun: Ay sonuna kadar en az bir kitap bitirmek ya da spor yapmaya başlamak gibi; kendimize 15 ila 90 günlük hedefler koymalı ve bunları yerine getirmek için elimizden geleni yapmalıyız.
17. Dışarıda zaman geçirin: Hem temiz hava almak, hem de aklı havalandırmak açısından temiz havada dolaşmak oldukça faydalı. Bir de bahçe ile uğraşıyorsanız, bu çifte mutluluk demek.
18. E-mail kutunuzu boş tutun: Gelen kutumuzun sürekli dolu olması bize sürekli yapmadığımız birtakım işler olduğunu hatırlatmak açısından olumsuz ve motivasyon düşürücü etki yapar. Kutuları olabildiğince boş tutun.
19. Yanlış üretkenlik tanımı ile tuzağa düşmeyin: Önemli olan sadece ne kadar yaptığımız değil, neyin gerçekten önemli olduğu. Yukarıda da gereksiz şeyleri atmanın faydasından bahsetmiştik.
20. Evi toparlayın: Hem iç hem dışımızdaki çöpleri dökmek, bıkmışlıktan kurtulmaya birebirdir. Hem kim bilir, belki bu kez fikirler bizi toz alırken bulurlar.
Kaynakragos Roua
Konu
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi