Hintli mühendis aşırı soğukta sıcak tutan, aşırı sıcaklarda da serinleten pilli 650 Gramlık klimalı ceket icat ederek bu alanda çığır açtı
Hindistan’ın Haydarabad kentinde yaşayan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mezunu Kranthi Kiran Vistakula’nın geliştirdiği ceket, eksi 30 ila 50 derece arası sıcaklıklarda giyen kişinin vücudunu 18 ila 40 derece arasında tutuyor.
3 yıl çalışarak soğutma ve ısıtma işleminde kullanılan teknolojiyi küçük boyutlara indirmeyi başaran Vistakula’ya, mezun olduğu enstitü tarafından "yılın mucidi" ödülü verildi.
Vistakula bebek kuvözleri ile geniş alanların serinletilmesinde kullanılan "ısı değişimi" teknolojisinden faydalandı.
Pillerle çalışan ceket termo elektrik bir cihazla Peltier tipi plastik levhalardan oluşuyor. Vistakula, ceketin normal ceketler gibi giyilebildiğini ve kuru temizleyiciye gönderilebildiğini de söyledi.
Hindistan Ordusu Buzulda Denedi
Mucize ceket Hindistan ordusu tarafından Siachen buzulunda denendi. Yapılan denemeler, klimalı ceketin askerleri eksi 40 derecelik ortamda sıcak tuttuğunu ortaya koydu.
Vistakula’nın icadının giyim sektörünün yanısıra özellikle tıp alanında askeri projelerde ciddi dönüşümlere yol açacağı kaydediliyor.
kaynak: bbc
Konu
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi