Skip to main content

Siber Bilgi M.

İş Dünyasını Değiştirecek 10 Trend!

Konu

#1
1-Ekonomi Merkezleri Değişecek

Ekonomide liberalleşme, teknolojik ilerlemeler, sermaye piyasalarının gelişmesi ve coğrafi değişimlerin sonucu olarak, Dünya, ekonomik aktivitede yeniden gruplaşmaya başladı. Her ne kadar şoklar ve geri adımlar görülecekse de yeniden gruplaşma devam edecek. Bugün Batı Avrupa dünya GSMH?sini yüzde 30?unu oluştururken Asya (Japonya hariç) yüzde 13?ünü yaratıyor. Önümüzdeki 20 yılda iki kamp başa baş noktasına gelecek. Önümüzdeki 20 yılda ABS hala mutlak ekonomik büyümede en büyük paya sahip olacak.

2-Yaşlı Nüfus Her Ülkenin Sorunu Haline Gelecek

Gelişmiş Dünya nüfusundaki hızlı yaşlanma, kamu sektörünün verimlilik ve yaratıcılık konusunda yeni seviye arayışına girmesine neden olacak. Verimlilik kazançları, emekli maaşları ve sağlık yükü, vergileri artıracak. Bu durum sadece gelişmiş ekonomileri bağlamıyor. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde sosyal hizmetlerin sağlanmasına yönelik olarak, özel sektör daha çok öne çıkacak.

3-1 Milyar Yeni Tüketici Grubu Geliyor!

Gelişmekte olan piyasalardaki ekonomik büyüme tüketicileri yıllık 5 bin dolarlık hane geliri eşiğinden geçiyor. Bu seviye insanların keyfi harcamalarının başlama noktası olarak gösteriliyor. Buna bağlı olarak önümüzdeki 10 yılda yaklaşık bir milyar tüketicinin global pazara girmesi bekleniyor. Bugünden 2015 yılına kadarki süreçte gelişmekte olan ülke tüketicilerinin harcama gücü 4 trilyon dolardan 9 trilyon dolara yükselecek. Bu rakam Batı Avrupa?daki harcama gücüne oldukça yakın.
Gelişmiş ülkelerde tüketici segmentlerindeki değişimler de oldukça büyük olacak. Nüfuslar sadece yaşlanmıyor, başka açılardan da değişime uğruyor. Örneğin 2015 yılında ABD ?deki Latin kökenli nüfusun harcama gücü, tüm Çinli tüketicilerin harcama gücünün yaklaşık yüzde 60?ına denk gelecek.

4-Teknoloji Yaşam Tarzını Değiştirecek

Her ne kadar teknolojik devrim daha olgunlaşmamış olsa da bireyler, kamu sektörü ve işletmeler tasarım süreçlerinde, bilgiyi geliştirme ve erişim noktasında BY?yi en iyi şekilde kullanabilmenin yollarını öğreniyor. Bioteknoloji, lazer teknolojisi ve nanoteknoloji gibi alanlardaki yeni gelişmeler, ürün ve hizmetlerin ötesinde ilerliyor.
2 milyardan fazla insan mobil telefon kullanıyor. Yılda 9 trilyon adet e-posta gönderiyoruz. İngilizce dışındaki dillerin yarısından fazlasında Goggle?da günde 1 milyardan fazla arama yapıyoruz. Belki de tarihte ilk defa sosyal ve ekonomik organizasyonlarda coğrafya öncelikli sınır oluşturmuyor.

5-Şirketler Yetenekli Çalışanlar İçin Savaşacak

Emek ve yetenek konusunda halen devam eden değişimler, işlerin düşük maaşlı ülkelere kaymasından daha dikkat çekici olacak. Bilgi yoğun endüstrilere yönelim, eğitimli yeteneklerin önemini ve azlığını daha çok ortaya çıkarıyor. Global emek piyasalarında giderek artan bütünleşme yeni yetenek kaynakları oluşturuyor. Birçok şirket ve hükümet için global emek ve yetenek stratejisi, global kaynak ve üretim stratejileri kadar önemli hale gelecek.

6-Büyük Şirketlere Tepki Artacak

İşletmeler global erişimlerini genişlettikçe ve ekonomik ihtiyaçlar çevre üzerinde baskısını arttırdıkça büyük işletmeler üzerindeki toplumsal şüphe artacak. Dünyanın birçok yerinde hissedar değeri, serbest ticaret, karın ülkeye dönüşü gibi global iş ideolojisi prensipleri tam olarak anlaşılmasa da kabul edildi. Büyük işletmeler takdir edilse bile, hiçbir zaman sevilmeyecek.

7-Doğal Kaynaklar Global Büyüme İçin Yetersiz Kalacak

Başta gelişmekte olan piyasalarda olmak üzere ekonomik büyüme hızlandıkça doğal kaynakları daha fazla kullanmaya başlayacağız. Önümüzdeki 20 yılda petrol talebinin yüzde 50 artması bekleniyor. Su kaynakları birçok ülkenin büyümesinde en büyük baskı unsuru olacak. Teknoloji ve düzenlemede yenilikler ile kaynak kullanımı, güçlü ekonomik büyümeyi sürdüren, bir yandan da çevresel talepleri karşılayan bir dünya yaratmak için en önemli unsurlar olacak.

8-Yeni İş Modelleri Ortaya Çıkacak

Piyasa düzenlemelerindeki değişim ve yeni teknolojik gelişmelere karşı geleneksel olmayan iş modelleri gelişiyor ve aynı Pazar ile sektör alanında yer alıyor. Birkaç dev en tepede yerini alırken orta ölçeklilik daralıyor ve en altta küçük ve hızlı oyuncular ortaya çıkıyor. Tedarikçiler, üreticiler ve tüketicilerin eko-sistemleri birbirine bağladıkça kurumsal sınırlar karışıyor. Kazanan şirketler yeni yapısal olasılıklar ile elde ettikleri verimliliği bu dönüşümler üzerinde aktifleştirecekler.

9-Bilimsel Yönetim Öne Çıkacak

Yöneticiler, daha büyük ve karmaşık şirketleri yürütmek ve yönetebilmek için yeni araçlara ihtiyaç duyacaklar. Gelişmiş tekonoloji ve istatistiksel kontrol araçları, mega şirketleri oluşturabilecek yeni yönetim yaklaşımlarının doğmasını sağlıyor.
İçgüdüsel yönetim biçimi tarihe karışıyor. Bugünün liderleri şirketlerini yönetirken algoritmik karar verme teknikleri ve lüks yazılımlardan faydalanıyor. Bilimsel yönetim şirketleri öncelikle rekabet avantajı yaratarak oyunu oynama hakkı veriyor.

10-Bilgiye Ulaşmak Kolay, Yönetmek Zor Olacak

Bilgi hem elde edilmesi kolay hem de uzmanlaşmış durumda. Bu trendin en büyük örneği her zaman her yerde bilgiye ulaşmayı sağlayan arama motorlarının yükselişi. Bilgiye erişim neredeyse evrensel hale geldi. Bilgi üretimi, erişimi, dağıtımı ve sahipliğinde yeni modeller gelişiyor. Bilginin toplumlara ulaştırılabilmesi için açık kaynak yaklaşımları dikkat çekiyor. Bilgi üretiminin kendisi büyüyor. Örneğin, tüm dünyada patent başvuruları 1990?dan 2004 yılına kadar ki süreçte yılda yüzde 20 arttı. Şirketlerin bu yeni bilgi evrenini veya fazla bilginin neden olacağı riski nasıl yöneteceğini öğrenmesi gerekiyor.
[Resim: 680o49.jpg]
Cevapla
Task