Skip to main content

Siber Bilgi M.

İkinci Dünya Savaşı Almanya´nın V1 ve V2 Füzeleri

Konu

#1
İkinci Dünya Savaşı´nın önemli bir yönü de‚ o güne değin görülmemiş taktik ve silahların kullanılmasıdır. Almanya bu anlamda önder ülkedir.

Günümüz modern savaş füzelerinin atası sayılan V Füzeleri de II. Dünya Savaşı sonunda Almanya´nın son bir çırpınış olarak kullandığı bir silahtır.

Şimdi bu füzeleri yakından tanıyalım:

V Füzeleri (V1 - V2) Almanların İkinci Dünya Savaşı´nda kullandıkları gizli silhların adıdır. İki değişik şekilde kullanılmış olduğu için‚ VI ve V2 kısaltmış adları ile anılmaktadır.

Almanlarca misilleme silhı denen Vergeltnngswaffe kelimesinin baş harfinden alınmıştır. İkinci Dünya Savaşı´nın sonlarına doğru‚ Avrupa´nın Batı bölümlerinden İngiltere´ye atılmak suretiyle kullanılmıştır.

VI 12 - 13 Haziran 1944 gecesi Londra üzerine düşürülmüş ve büyük bir paniğin çıkmasına sebep olmuştur. V2 silahı da 8 Eylül 1944 gecesi İngiltere´ye fırlatılmıştır. Büyük zararlara sebep olan bu silahlar‚ İkinci Dünya Savaşı´nın Almanya´nın lehine sonuçlanmasını sağlayamamıştır.

Hitler´in ölümcül V 2 silahı menzili uygun yerden atılırsa Londra´ya dek uzanabilen bir roketti. Dönemi için bu silahı fiilen kullanan Hitler´den başka diğer devletler silahın hayalini bile kuramıyordu. Keşif fotoğraflarında gördükleri bazı roketlerin fonksiyonel olmadıklarını‚ maket olduklarını düşünüyorlardı. Silah orta Almanya´daki bir kasaba olan Nordhausen kasabasında‚ bir madenden genişletilmiş yeraltı tesisinde üretiliyordu. Gestapo tesisin inşası ve v2 üretimi için binlerce savaş esirini akıl almaz şartlarda çalıştırdı. Üzeri genelde dama tahtası gibi kırmızı beyaz boyanırdı. Menzili 300 km. idi. Fiziken 14 m uzunluğunda‚ 1.5 metre çapındaydı. Tarihte ilk kez sıvı yakıtla çalışıyordu. Nerede ise tamamen kör bir silahtır. Koskoca Londra şehrini bile bulduramayanları çok olmuştur. Tamamen manuel hesaplar ve açılandırma ile‚ yere dik rampalardan atılırdı. Ancak rokette o dönem için başka bir devrim olan 1 dakikalık radyo kontrolü vardır. Kalkıştan sonra yaklaşık 1 dakikalık süre boyunca roket karadan belli miktarda yönlendirilebilirdi. Günümüz balistik roketlerinin atası olarak bilinmesi aslen en çok bu özelliğindendir. Guided Missile uygulaması sayılır.

Yanında duranlar bunun uçabilen birşey olduğuna bile ihtimal vermezdi. Ağırlığının çok büyük kısmı yakıttı‚ kalkışı yavaştı‚ yakıt tüketildikte hızlanır‚ az miktarda savaş başlığı taşıyabilirdi. O yüzden de içindeki yakıt tamamen bitmeden patlayacak menzillerden atılırdı. Ayda yaklaşık 600 adet üretilebiliyordu. V2´ler seri üretilebildikleri tarihten itibaren yaklaşık 8 ay boyunca müttefik hedeflere ölüm kustular.

Aslında bu dönemde Alman anakarası üzerinde bile hava hakimiyeti müttefiklerce ele geçirilmişti. Silahı durduramadıklarından‚ silahın üretimini durduracak bombardımanlar planladılar. Ancak nerede üretildiğini dahi bilmiyorlardı. İstihbarat servislerinden gelen raporlara göre roketin tasarımcı ve üretici beyin takımının saklandığı kasabaları vurmaya çalıştılar. V2´ler gezici rampalardan atılabiliyordu. Bu da roketleri kalkmadan vurmalarını tesadüflere bırakıyordu. Bu anlamda V2´yi de‚ üretimini de durduramadılar.

Savaşın sonlarında Amerikalı askerler silahın üretildiği Nordhausen kasabasına girdiler. Çok ciddi bir direniş ile karşılaştılar. Oysa burasını da işgal edilecek sıradan bir Alman kasabası sanıyorlardı. Kasabaya girip‚ yeraltına inşa edilen tesisi bulduklarında‚ gözlerine inanamadıkları teknoloji ile karşılaştılar. 10 yıl sonraki teknoloji hemen önlerinde duruyordu. üretimde kullanılan esir köle işçilerden sağ bulduklarını kurtardılar ve V2 ile ilgili her döküman‚ bitmiş roket ve parçayı Amerika´ya taşıdılar. Bu miktar binlerce tona varıyordu.
Roketin ve V2´nin babası Alman mühendis Wernher Von Braun´u da başka bir yerde ele geçirdiler. Onu da Amerika´ya götürüp kendi roket programlarını başlattılar. Ele geçirildiğinde Von Braun´un sol kolu kırıktı ve alçıdaydı.

Bununla beraber, V1 ve V2 gibi fonksiyonel başarılar üreten Nazi roket programı bir askeri fiyaskodur. Almanlar roket programına milyarlarca Mark yatırdılar. Hem de sıkışık savaş ekonomisi esnasında. Ancak roketlerinden askeri anlamda‚ silah olarak‚ kesinlikle savaşın kaderini değiştirecek verimli sonuçlar alamadılar. V2‚ ileriki uzay ve balistik roket programlarına yapılmış bir yatırım olarak havacılık tarihinde yerini aldı.

Amerikalılar savaştan 10 yıl kadar sonra bile V2´nin temel alındığı yeni roketler ile uğraşıyordu. Wernher Von Braun ise aslında en başından beri hayali olan şeyin‚ uzay yolculuğunun peşine Amerika hesabına düştü. İlk başarılı fırlatmayı sağlayan Atlas roketini dizayn etti.

[Resim: NZJZR5.jpg]
[Resim: azRzb5.jpg]
Cevapla
Task